Endüstriyel Mekanik Tesisat

Endüstriyel tesisat; sanayi kuruluşları ve benzeri türden üretim yapan alanlarda kullanılan mekanik tesisat şeklinde ifade edilir. Sanayi kuruluşlarında kullanılmasından dolayı, konut ve AVM gibi alanlarda yer alan tesisattan daha farklıdır.

Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:
• Endüstriyel Doğalgaz Sistemleri,
• Endüstriyel Su Arıtma ve Yumuşatma Sistemleri,
• Kızgın Yağ ve Kızgın Su Tesisatları,
• Endüstriyel Toz, Duman Egzost Filtreleme Sistemleri,
• Endüstriyel Borulama Tesisatları,
• Isı Eşanjörleri Uygulamaları,
• Buhar Tesisatları ve Malzeme Temini,
• Basınçlı Hava Tesisatları.

Bunların haricinde de farklı türde mekanik tesisatları da vardır ve ilgili sanayi alanındaki üretime veya yapılan işe göre farklılaşır. Ancak söz konusu sistemlerin genel olarak üretimi ve genel işleyişi sağladığı ve koşulları iyileştirdiği unutulmamalıdır.

Farklı amaçlarla kullanılan kızgın yağ, tesisat üzerinden istenen noktalara kadar taşınır. Tesisat, yine ince hesaplar sonucunda oluşturulur ve kızgın yağdan etkilenmeyen malzemeler tercih edilir. Özellikle korozyon ve yapısal değişikliğe neden olmaması, kızgın yağın en önemli tercih nedenidir.

Suyun 120 dereceye kadar ısıtıldığı ve sürekli bu seviyede kalmasını sağlayan kazanlara, kızgın su kazanı denir. Kızgın su, farklı amaçlar için kullanılabilir.

Buharın, istenen basınç ile istenen noktalara taşınmasını sağlayan tesisatlardır. Buhar tesisatları, endüstriyel tesislerde kullanılan sistemlerdir. Projelendirme esnasında tesislerin içerisinde olması gereken buhar tesisatları ve kızgın yağ tesisatlarından olması gereken kapasiteler göz önüne alınarak yapılmaktadır. Buhar tesisatları malzeme temini esnasında, tesisat çapının en uygun şeklinde belirlenmesi ve kondenstop gruplarının uygun noktalara konulması gibi hesaplar yapılarak kompansatör yerleşimlerinin belirlenmesi işlemi gerçekleşmektedir. Bu nedenle kurulum aşamalarında en önemli olan teknik ekipman bilgisi ve dikkattir. Buhar tesisatları, endüstriyel alanda, ısıtma alanlarında ve termik santrallerde kullanılırlar.

Tüm sanayi kuruluşlarında ve birçok genel hizmet yapılarında su, elektrik gibi altyapı tesisleri yanında, basınçlı hava da önemli bir akışkan güç kaynağı ve iletim veya kullanım ana maddesi olarak bir lesisat içinde üretilmekte, depolanmakta, hazırlanmakta, iletilmekte, dağıtılmakta, (gerekiyorsa şartlandırılmakta) ve kullanılmaktadır. Basınçlı hava, enerjinin içinde biriktirdiği bir akışkan olarak düşünülebilir. Başka bir formdaki enerjiyi önce tahrik makinesinden (elektrik motoru, patlamalı motor, türbin, vs.) mekanik enerji formunda kompresöre aktarlmakla bu “iş makinasında” akışkanın iç enerjisi (bir tür potansiyel enerji veya basınç enerjisi) şekline dönüştürülmektedir. Daha sonra bu enerjiden, havanın uzak noktalara iletilmesi ve basınç potansiyelinden mekanik enerji elde edilmesi de dahil, çeşitli amaçlarla istifade edilmektedir.